| VOD | Ogłoszenia | Pogoda | Gry | Konsole | Strona startowa | Pliki | Forum | Hosting | Programy | Hosting plików | Ipla Film |
| Ogłoszenie: |
|---|
Problemy z logowaniem Jeśli nie możesz się zalogować i pokazuje Ci się komunikat "Błędny login lub hasło", to spróbuj się zalogować na swoje hasło z poczta.gery.pl. ... |
| Ostatnie posty: | |
|---|---|
portal www.glosujteraz.pl Co z tego że pomysł dobry, jak autor tego pomysłu nie potrafił wykorzystać? | 23-24.10.10 Jeremy Colson + Krzysztof Misiak & Filip Sojka Jeremy Colson, Krzysztof Misiak i Filip Sojka wystąpią w ramach 19. Międzynarodowego Festiwalu Pe... |
Wybór lustrzanki Co do Chrome - zdajesz sobie sprawÄ™, że google poprzez Chrome widzi wszystko co masz na dysku? | co można zrobić z sera pleÅ›niowego? Powiedz, ale tak szczerze: smakuje Ci ta chemia z emulgatorem i glutaminianem sodu? Serio wierzysz Å... |
![]() ![]() |
Woda deszczowa, zastosowanie, oszczędność...... |
![]() Strażnik sygnaturek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Użytkownik |
![]() |
Hej
Od zawsze denerwuje mnie nadmierne zużycie wody, oraz jej marnotractwo. Stąd też w tym temacie porozmawiamy sobie o zużyciu wody i możliwości jej oszczędzenia w gospodarstwie domowym. Oto schemat pokazujący zużycie wody na 1 osobę w ciągu doby ![]() Myślę, że warto zastaowić się nad modernizacją swojego domowego układu, zwłaszcza, że cena wody ciągle rośnie. Poza tematem, dla zainteresowanych: Dużo informacji będzie w przyszłości pochodziło ze strony znajomego na która zapraszam: www.powode.pl (narazie nie jest ona w pełni gotowa, ale i tak jest już tam wiele informacji) Znajomy ma profesjonalną, pierwszą w Polsce firmę zajmującą sie na taką skalę rozwiązaniami w dziedzinie ekoenergii ( woda deszczowa, kolektory słoneczne itp.) Zapraszam do wypowiedzenie się w tym temacie - z chęcią poczytam o Waszych doświadczeniach z wodą deszczową, porozmawiam na temat wykorzystania wody deszczowej, cenach, plusach i minusach...... Myślę ze powstanie tu ciekawa dyskusja o wodzie deszczowej. -------------------- Jestem tylko człowiekiem.... moge się mylic....
cholera przytne sygnatury majace wiecej niz 6-7 lini!!!!!!! obiecuje wam to mowilem ja - Maras http://forum.gery.pl/index.php?act=Regulamin |
||
|
|
|
|
![]() |
|
||
|
|
![]() Strażnik sygnaturek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Użytkownik |
![]() |
Hehe
no tak Tu już ciężko coś z wodą robić... ale... Teoretyzując... bloki mają ogromne powierzchnie dachów.. jak namówisz spółdzielnie żeby zainwestowała w zbieranie wody z tych dachów to całkiem spore ilości się zbiorą. Jako ciekawostka dodam że w Poznaniu, na Morasku zbudowano kilka wydziałów UAM-u i musieli zbudować sztuczne jeziorko bo nie było gdzie wody z dachów odprowadzać Ale całkiem serio - sam mieszkam w bloku i wiem że cieżko coś kombinować z wodą deszczową w budynkach, gdzie nie masz pełni własności i praw. Cieżko bowiem przekonać kogokolwiek do zabawy w tym temacie. Ja mam ten plus że mieszkam na ostatnim piętrzew 4 piętrowym bloku, a nademną pomiędzy dachem jest poddasze. W sumie zastanawiałęm się czy by tam czegoś nie wrzucić - ale niestety pozostał problem finansowy. Bo żeby przeskoczyć wymogi spółdzielni trzeba by trochę pieniędzy wyłożyć - no i niestety - mój cudowny pomysł nie zaistniał.. zreszta sytuacja domku jednorodzinnego i mieszkanca bloku jest zupelnie rozna. No i jeszcze troche fantazji... Możesz zamontować kolektory słoneczne do grzania wody bo poludniowa i zachodnia strona są najlepiej oświetlane No ale niestety nikt nie da Ci pozwolenia na ich montarz na ścianie bloku - bo zaburzy to architektoniczny ład i porządek no chyba że byś budował na dachu.. Tak czy siak - masz kilka rozwiązań - teraz wystarczy zebrać tylko odpowiednie fundusze i nie widze przeszkód Kuba -------------------- Jestem tylko człowiekiem.... moge się mylic....
cholera przytne sygnatury majace wiecej niz 6-7 lini!!!!!!! obiecuje wam to mowilem ja - Maras http://forum.gery.pl/index.php?act=Regulamin |
||
|
|
![]() |
QUOTE(madcoy @ Dzisiaj o 9:34) QUOTE(Sir Kubax @ Wczoraj o 20:02) Tak czy siak - masz kilka rozwiązań - teraz wystarczy zebrać tylko odpowiednie fundusze i nie widze przeszkód To ja ci te przeszkody pokaze. Widziales kiedys sklad chemiczny wody "deszczowej" zebranej po opadach w miescie? Obejrzyj. Smacznego zycze. e.. szukajac dziury w calym zadneho projektu by nie zrealizowano.. tak ganisz ludzi ze nieumiejetnie czytaja.. tymczasem wlasnie to zrobiles.. nie bede sie czepial ale wytlumacze jak to mozna interpretowac.. ze slowem smacznego to jak cos sie spozywa mi sie kojarzy.. wiec insynuujesz ze ja mial bym tą wode do celów spozywczych uzywac?? spojz chociazby na tem maly schemacik.. co do niego to ok... musze przyznac ze na pranie w katowicach czy chorzowie to bym mial troche opory, ale podejzewam ze byla by to tylko kwestia uzytych detergentów ale splukiwanie kibla, mycie auta, podlewanie ogródka (moze w bloku troche dziwne ale ja mieszkam w bloku ale mama ma ogródek kwiatowy i troche wody musi wylac. Deszczówka byla by tansza...) mycie podłogi co by szkodzily substancje zawarte w takiej wodzie? z calym szacunkiem do Ciebie i Twojej wiedzy akurat tu czuje sie nieslusznie oskarzany moze to co napisalem pozwoli CI zrewidowac poglady -------------------- Jestem tylko człowiekiem.... moge się mylic....
||
|
|
![]() |
QUOTE Spojrzalem na schemacik. No i coz ja tam widze? Picie i gotowanie miedzy innymi. Czytam wiec - i co widze? Nigdzie nie jest napisane ze deszczowke chcesz uzywac tylko do podlewania ogrodka (nie liczac ostatniego Twojego tekstu). Jesli nie chcesz byc "nieslusznie oskarzany" to wyrazaj sie zrozumiale dla innych. prawa storna schemaciku dotyczy wody desczowej , lewa wody z wodociągów... ja nie moge dojrzec prania i gotowania przy deszczówce.. co do mycia sie tu ci przyznam abslutna racje bo tez bym mial opory przed tym chyba ze by byly jakies uzdatniacze po drodze.. mam nadzieje ze torche to wyjasnilo -------------------- Jestem tylko człowiekiem.... moge się mylic....
||
|
|
![]() |
QUOTE(madcoy @ Dzisiaj o 10:18) Skoro tak sie domagasz odpowiedzi: Masz moze i wiedze teoretyczna na ten temat. Natomiast z wiedza praktyczna duzo gorzej. Zamiast propagowac lapanie deszczowki - zacznij naklaniac ludzi zwyczajnie do oszczedzania wody. Sensowniej - no i oszczednosc bedzie. Mieszkajac na wsi sila rzeczy nauczylem sie ograniczac zuzycie wody - wiem jak szybko zapelnic mozna szambo i ile kosztuje wywoz. Deszczowki nie lapie - z prostej przyczyny - bardziej jest potrzebna roslinom niz mi. Tyle na ten temat. Wiec nastepnym razem przemysl temat - popodgladaj co jak i z czym sie je - zebys nie pozostal tylko teoretykiem. oki doki dzieki ze odpisujesz:) co do bycia teorytykiem... wiesz... mam poniekad doswiadczenie, pomagalem zakladac znajomemu zbiornik na deszczówke, moglem widziec co i jak. Wiesz ile wody mozna zebrac?? Pozatym o jaki rodzaj praktycznej wiedzy Tobie chodzi? QUOTE Zamiast propagowac lapanie deszczowki - zacznij naklaniac ludzi zwyczajnie do oszczedzania wody Tak grzmisz zeby czytac uwazniea tu co... QUOTE Od zawsze denerwuje mnie nadmierne zużycie wody, oraz jej marnotractwo. Stąd też w tym temacie porozmawiamy sobie o zużyciu wody i możliwości jej oszczędzenia w gospodarstwie domowym. ty to napisales?? bo mi sie wydaje ze są to moje wlasne słowa.. ty mowisz zeby oszczedzac wode idąca ze studni lub wodociągów.. Ja ide dalej... to co i tak musimy korzystac staramy sie zastąpic wodą deszczową. QUOTE Mieszkajac na wsi sila rzeczy nauczylem sie ograniczac zuzycie wody - wiem jak szybko zapelnic mozna szambo i ile kosztuje wywoz. Faktycznie.. masz racje.. ale... Wyobraz sobie ze masz juz tą kanalize... wiesz na jakiej zasadzie sie placi za scieki? tyle ile wyciągniesz z wodociągów za tyle Ci naliczają oplate za scieki.. wiec mając wodę deszczowa oszczedzasz niedosc ze na wodzie z wodociągów to jeszcze na sciekach... - czyz to nie jest miłe? QUOTE Deszczowki nie lapie - z prostej przyczyny - bardziej jest potrzebna roslinom niz mi. CO??? what it the point? Zrozum ze deszczówke łapiesz z dachu i lejesz ją do zbiornika. wtedy mozesz nią tez kwiaty podlewac.. ( Moj znajomy o ktorym juz wspominalem ma zbiornik 2000l do podlewania ogródka, wczesniej jak było sucho latem trzy razy sie zastanawial czy naprawde to juz ten moment kiedy roslinkom trzeba pomóc- nie wszystkie mogły przetrwac. Teraz sprawdza ile ma wody w zbiorniku i idzie podlac wieczorem..) No chyba ze ty masz na dachu kwiatki na ałej powierzchni i nie chcesz im tej wody odbierac <lol> mam nadzieje ze satysfakcjonuje Cie to co napisalem... -------------------- Jestem tylko człowiekiem.... moge się mylic....
||
|
|
![]() |
QUOTE 1. Zbiornik na deszczowke? I co znasz juz wszystkie zaleznosci wodnogruntowe? Nie QUOTE Na razie piszesz o deszczowce - nei zauwazylem nic na temat sposobow oszczedzania wody w gospodarstwie rolnym i Ty to piszesz? chociazby.. masz stajnie z duzym dachem, a w niej krowy ... czasem trzeba umyc naprzykład.. czy deszczówka sie do tego nie nadaje? prosze przykładów mozna mnozyc.. Pozatym znajdz moje słowa gdzie mowie o gospodarstwie rolnym QUOTE Bzdura. Polowiczna. Zalezy jak masz skonstruowana umowe. Mam znajomych ktorzy maja podlaczona tylko kanalizacje - bez wodociagow. Ciekaw jestem jakby wyszlo na tym przedsiebiorstwo oczyszczania gdyby chcieli ich naliczac od ilosci wody pobranej z wodociagow? no przykro mi ale tak jest w znakomitej wiekszoci oczszczalni w Polsce.. fakt , ze jak masz inaczej skonstrułowana umowe to wtedy moze byc inaczej... QUOTE Mam wlasne ujecie wody. Kazda kropla wody ktora spadnie na ziemie, wsiaka, przenika poprzez warstwy ziemi w glab, oczyszczajac sie po drodze - po czym trafia do mojego kranu. Stad tez dziwnym dla mnie jest lapanie deszczowki - pisalem o tym wczesniej, sprawdz sklad chemiczny tej "deszczowki", a dowiesz sie czym Twoj znajomy podlewa kwiatki. polecam lekturę strony www.powode.pl chyba latwo zauwazyc ze prosto z dachu nie lejesz do zbiornika lub na pole... t masz chyba wyobrazenie typu. "stawiam so wiedro pod rynna i lapie." no to sie z Tobą zgodze ze jest tam full syfu.. ale istnieje takie cos jak filtr... co do deszczówki mojego znajomego to nie mieszka on w miescie lecz na przedgórzu sudeckim, filtruje ją. QUOTE wsiaka, przenika poprzez warstwy ziemi w glab, oczyszczajac sie po drodze - po czym trafia do mojego kranu. ehh.. ale ja nie mowie o ziemi.. ja mowie o DACHU.. chyba masz rynny na dachu ? gdzie to odprowadzasz? ps.. mam takie wrazenie ze -wymyslasz specjalnie styacje w któych stosowanie instalacji z woda deszczowa nie jest w 100% oplacalne -starasz sie za wszelką cenę wykazac jaka woda deszczowa jest zła naprawde z takim systamem pojmowania to ja bym tez sie na nią wypiąl.. bo co mi po tym ze moge zaoszczędzic ( fakt inwestycja spora, ale inwestycje proekologiczne są mocno dotowane). -------------------- Jestem tylko człowiekiem.... moge się mylic....
||
|
|
![]() |
QUOTE 1. Zbiornik na deszczowke? I co znasz juz wszystkie zaleznosci wodnogruntowe? ale to chyba tysz teoria.... QUOTE Na razie piszesz o deszczowce - nei zauwazylem nic na temat sposobow oszczedzania wody czyli uzycie wody deszczowej w gospodarstwie domowym do np. splukiwania kibelka, lub ogródka czy przy zastosowaniu odpowiedzniej instalacji pralki.. bo jestem pewien ze wiecej Cie wyniesie korzystanie i placenie za wode z wodociągów niz deszczowa. Nie wiem jak dokladniej w twoim przypadku gdy ty masz studnię czy inne ujęcie wodne ale generalizując czynniki finansowe przemawiaja za deszczówka. QUOTE Mi nie jest przykro - to jest dym**** klienta przez instytucje zajmujace sie wodociagami i kanalizacja. dymanie nie dymanie.. w przypadku naliczania oplaty za scieki na podstawie wody wyciagnietej to zakladając instalacje łapiącą deszczówke sam jestes Dymiącym QUOTE Teraz polecasz lekture? O to miedzy innymi mi chodzilo, kiedy pisalem ze jestes teoretykiem. Mowisz o czyms bez pelnej znajomosci tematu. Dopiero "docisniety" zaczynasz uzupelniac swoje wypowiedzi. Nie..... polcilem ja w moim pierwszym poscie w tym temacie... Pozatym informacje nabywalem przedewszystkim w rozmowach z wlasicicielem tej firmy ( polska woda deszczowa) , przedstawicielami NFOSiGW podczas targów Poleko. Co do slów "dopiero dociśnięty.." napoczątku napisalem QUOTE "Zapraszam do wypowiedzenie się w tym temacie - z chęcią poczytam o Waszych doświadczeniach z wodą deszczową, porozmawiam na temat wykorzystania wody deszczowej, cenach, plusach i minusach...... Myślę ze powstanie tu ciekawa dyskusja o wodzie deszczowej. " zaprosilem do dyskusji.... ty pytasz, wyrazasz swoja opinie wątpliwosci - ja odpowiadam... uzupelaniam swoje wypowiedzi o to czym ty uzupelanisz pytania i opinie.. QUOTE Ja tez mowie o dachu. Woda z rynien jest odprowadzana pod drzewa. no to teraz jasne.. aczkolwiek nadal upieram sie ze wode jak zbierzesz w zniorniku to łatwiej nią rozporządzac.. Dzieki za fascynujaca dyskusje -------------------- Jestem tylko człowiekiem.... moge się mylic....
||
|
|
![]() |
QUOTE(SATAN @ 30.04.2004, 16:42) QUOTE(Sir Kubax @ 27.11.2003, 15:51) Hej Zapraszam do wypowiedzenie się w tym temacie - z chęcią poczytam o Waszych doświadczeniach z wodą deszczową, [...] Myślę ze powstanie tu ciekawa dyskusja o wodzie deszczowej. Czesc! Moje pierwsze doswiadczenie z woda deszczowa mialo miejsce w dziecinstwie, kiedy to moja babcia nie przewidziala zblizajacej sie burzy i wyposcila mnie z domu w samym dresie. Pobieglem z kolegami do lasu, gdzie strzelalismy do siebie z galezi imitujacych karabiny maszynowe. Zabawa byla przednia, pamietam to jak dzis - i nic, powiadam nic, nie zapowiadalo zblizajacej sie tragedii. Kiedy zabawa zblizala sie powoli do swojego apogeum, a obok mnie lezalo juz pare trupow wyimaginowanych wrogow niebo zalalo sie atramentowa czernia. Poczolismy sie niczym amerykanscy zolnierze zlapani w zasadzke Vietcongu, - wiedzielismy, ze nasza jedyna szansa jest natychmiastowy odwroot w strone naszej bazy. NIestety... baza okazala sie byc za daleko - potoki lodowatych iskier laly sie z nieba, dziurawiac nasze pancerze i z sekundy na sekunde zmienialy nasze mundury w przemoczone, podarte wiatrem szmaty... To jedno z moich doswiadczen z Woda Deszczowa - mam nadzieje, ze - tak jak obiecales - z checia o niej czytasz ;P SATAN eh.. pewnie ze czytam. o widzisz gdybysie sie lepiej do zabawy przygotowali na lekcjach geografii poznając klimat tamtej częsci swiata byscie mieli ułatwione zadanie. np.. wiedzac ze bedziecie sie bawic w wietnamie który jest pod wplywem monsunu mogliscie przewidziec ,ze w porze monsuny letnigo pada tam co chwile.. wiec trzeba było sie chyba lepiej wyekwipowac... jakis namiocik byl by wystarczający.. przy okacji wykorzystując powierzchnie dachy namiotu moglibyscie zebrac wode pitna. w wietnamie ze wzgledy na odmienny od naszego skald bakteriologiczny wody lepiej nie pic tej z jezior lub strumyczków, a tymbardziej stojącej. wiec deszczówka byla by dla was najlepsza. xD /kubax -------------------- Jestem tylko człowiekiem.... moge się mylic....
||
|
|
![]() ![]() |